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Browsing by Author "Olvera Alvarado, Maricruz"
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Artículo Antibacterial activity of extracts of Stevia rebaudiana Bertoni against Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis and Pseudomonas aeruginosa(2017-07) Miranda Arámbula, Mariana; Olvera Alvarado, Maricruz; Lobo Sánchez, Ana Marta de los Ángeles; Pérez Xochipa, Ivonne; Ríos Cortés, Ada María; Cabrera Hilerio, Sandra Luz; Miranda Arámbula, Mariana; 0000-0003-1760-775X; Lobo Sánchez, Ana Marta de los Ángeles; 0000-0002-9129-2699; Pérez Xochipa, Ivonne; 0000-0003-0343-8203; Ríos Cortés, Ada María; 0000-0001-5307-0262"Plants have been an important source of secondary metabolites known for their diverse biological activities; some have been shown to inhibit the development of certain pathogenic microorganisms. Herein, the antimicrobial activity of the carbon tetrachloride, hexane, ethanol, and aqueous extracts of leaves of Stevia rebaudiana Bertoni against Staphylococcus aureus (strain 921), Staphylococcus epidermidis (strains 965, 982, and 735), and Pseudomonas aeruginosa (strains RO3 and RO4) was presented. The antibacterial activity was evaluated using the disk diffusion method, and the minimal inhibitory concentration (MIC) was determined. The results show that, even at the lowest evaluated concentration (1.06 mg/mL), the hexane extract had an inhibitory effect for all the studied microorganisms. The aqueous extract exhibited high inhibition values (84.4%), on S. epidermidis (strain 965). These results indicate that compounds contained in non-polar extracts of S. rebaudiana could be potential candidates as conventional pharmaceutical drugs against bacteria, resistant to conventional antibiotics".Tesis de licenciatura Evaluación de la actividad antibacteriana de extractos de Stevia rebaudiana Bertoni sobre Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis y Pseudomonas aeruginosa(2015-08) Olvera Alvarado, Maricruz; OLVERA ALVARADO, MARICRUZ; 739104; CABRERA HILERIO, SANDRA LUZ; 38294; LOBO SANCHEZ, ANA MARTA DE LOS ANGELES; 43797"A través del tiempo, el hombre ha encontrado en los recursos naturales la solución a diversos problemas, por ejemplo, empleando plantas a nivel alimenticio, industrial y medicinal, donde los productos de origen vegetal han desempeñado un papel importante en el desarrollo de fármacos, permitiendo el descubrimiento de compuestos antibacterianos. Se han aislado alrededor de 12.000 compuestos con actividad antimicrobiana procedentes de organismos vegetales y se estima que constituyen sólo el 10% de los metabolitos secundarios; de esta manera los extractos vegetales emergen como una fuente potencial para el control de enfermedades. En este trabajo se evaluó la actividad antibacteriana de cuatro extractos de Stevia rebaudiana Bertoni, acuoso, etanólico, tetraclorado y hexánico, frente a bacterias de origen ambiental Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis y Pseudomonas aeruginosa. Los extractos se obtuvieron mediante equipo soxhlet, utilizando los disolventes: etanol, tetracloruro de carbono y hexano; y el extracto acuoso, por el método de cocción. Se evaluó la actividad antibacteriana sobre cada una de las diferentes cepas utilizando la técnica de difusión en pozo y extendido en superficie; se determinó la CMI por dilución en agar y se determinó por HPLC la concentración de steviósido y rebaudiósido A".